Wegański przepis na Boeuf Stroganoff… wróć! Na Beanit Stroganoff 0
Wegański przepis na Boeuf Stroganoff… wróć! Na Beanit Stroganoff

Ten przepis czerpie z klasyka, podawanego w dobrych lokalach gastronomicznych na całym świecie. My zapragnęliśmy zachować maksimum smaku, ale stworzyć też pierwszy wegański przepis na klasycznego Stroganoffa. W dodatku Beanit nie zawiera glutenu, więc jeśli zadbacie aby i pozostałe składniki były bez glutenu, to macie super przepis na wegańskie, bezglutenowe danie. Podajemy składniki na danie dla 4 osób.

Składniki do wegańskiego przepisu na Stroganoffa

  • 400 g. Beanit cytrynowy, lekko pikantny 
  • 20 g zamiennika masła - nam świetnie sprawdziła się osełka z nerkowców od Wege Siostry, ale można też zastosować olej. Pamiętajcie, że Beanit jest otoczony w oleju, nie trzeba dodawać dużo dodatkowego tłuszczu.
  • 1 duża, biała cebula
  • 400 g pieczarek (choć dodamy, że w klasycznej wersji przepisu wg. hrabiego Stroganowa, pieczarek nie było)
  • 100 ml czerwonego wytrawnego wina
  • 2 łyżki musztardy
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • łyżeczka papryki wędzonej
  • 200 ml wytrawnego mleka roślinnego
  • 200 ml mocnego bulionu roślinnego
  • sól i pieprz do smaku
  • kopiasta łyżka mąki do zagęszczenia sosu
  • opcja dla uszlachetnienia smaku - 2 łyżki brandy

 

Przygotowanie Stroganoffa wg. wegańskiego przepisu

Zetrzeć cebulę na drobnych oczkach tarki (PRO TIP - oddychajcie przez usta a nie przez nos, to unikniecie potoku łez)  Przesmażyć 1-2 minuty na patelni Beanit z pieczarkami. Pod koniec smażenia oprószyć kawałki nie-mięsa mąką, która później ładnie zagęści nam sos. Dolać czerwonego wina i je odparować. Następnie dodać startą cebulę, wędzoną paprykę, koncentrat pomidorowy, mleko roślinne, bulion i wymieszać wszystko kilka razy łyżką. Po zagotowaniu zmniejszyć ogień na średni i podgrzewać kilka minut aż sos zgęstnieje, kilka razy mieszając. Na koniec opcja dla odważnych oraz wprawionych w akcjach gaśniczych - podgrzać brandy, podpalić i wylać na potrawę. Podawać natychmiast z ogórkiem kiszonym. Jako dodatek skrobiowy u nas ziemniaki z wody, ale doskonale smakuje również z pieczywem lub kluskami. Podzielcie się wrażeniami jak już wypróbujecie ten przepis.

Komentarze do wpisu (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl