Bakłażan nadziewany z grilla 0
Bakłażan nadziewany z grilla

Wykonanie jest prostsze niż by się mogło wydawać na pierwszy rzut oka. Jest tu co prawda kilka operacji do wykonania i skoordynowania, ale można się z tym wszystkim spokojnie uporać w godzinkę. Najważniejsze jak zwykle jest dobre przygotowanie i zgromadzenie wszystkich niezbędnych składników i przyborów w jednym miejscu przed rozpoczęciem działania. No właśnie. Jakie to składniki będę potrzebne?

<h2> Bakłażan pieczony na grillu - składniki dla 4 osób

  • 400 g dowolnego rodzaju Beanit
  • 2 spore bakłażany (my mieliśmy takie po 700g i zostało farszu na kolejnego)
  • 1 duża cebula
  • 2 cykorie
  • solidna garść daktyli
  • czerwone kulki z granata i listki mięty do przybrania
  • 1 łyżka mixu 7 przypraw arabskich, można kupić gotowca lub utrzeć: czarny pieprz, ziele angielskie, goździki, gałkę muszkatołową, cynamon, nasiona kolendry i imbir w proszku
  • sól i pieprz do smaku

<h3> Składniki sosu vinegret do zamacerowania warzyw na grilla

  • 2 łyżki oleju lub oliwy
  • 2 szczypty soli
  • 2 szczypty pieprzu
  • pół łyżeczki brązowego cukru lub miodu (nie przesadźcie, bo łatwo przypala się na grillu)
  • 1 zmiażdżony i posiekany ząbek czosnku
  • łyżka octu winnego
  • łyżeczka sosu sojowego

 

<h2> Przygotowanie nadziewanego bakłażana

Przekroić bakłażany wzdłuż na połówki. Posolić obficie i odstawić na ok. 20 minut, aby się „spociły” i upuściły goryczki. Potem je opłukać i wytrzeć do sucha. Wydrążyć środki łyżką, aby powstało miejsce na farsz. Oprószyć przyprawą 7 smaków, solą i pieprzem i zawinąć każdą połówkę w folię aluminiową. Grillować ok. 20 minut przewracając co kilka minut aby się nie przypaliły. Odstawić na bok aby ostygły. Można jeszcze potrzymać w folii jeśli są lekko za twarde, dojdą podczas grillowania pozostałych składników.

Cebulę pokroić w talarki, cykorie przekroić na pół. Posmarować sosem  w sosie vinegret i ułożyć na ruszcie. Grillować kilka minut, przewracając i smarując vinegretem co jakiś czas, aby się nie przypaliło. Po uzyskaniu satysfakcjonującego poziomu wypieczenia zdejmujemy i siekamy nożem, aby łatwiej można było połączyć z Beanitem w luźnym farszu. Siekamy też daktyle i dodajemy do farszu.

Równocześnie grillujemy kawałki Beanit. Tu też wystarczy kilka minut, bo produkt bardzo szybko i łatwo się przygotowuje. Zgrillowane kawałki mieszamy z posiekanymi warzywami i daktylami. Tak powstały farsz wykładamy na połówki bakłażana, posypujemy mięta i kulkami granatu i od razu podajemy. Ale uczta dla oczu i kubków smakowych, prawda?

Komentarze do wpisu (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl