Wegańskie curry z ciecierzycą i Beanit 0
Wegańskie curry z ciecierzycą i Beanit

 

Nawet w taki chłodniejszy dzień lubimy się wybrać na piknik na pobliską polanę. Siedzimy godzinami na kocu, gadamy, czytamy książki i pałaszujemy smakołyki przyrządzone wcześniej w domu. W taki chłodniejszy dzień jak dzisiaj lubimy zabrać ze sobą coś rozgrzewającego, jak to curry inspirowane kuchnią Indii. Smak, ostrość i konsystencja tej wersji przepisu najbardziej przypomina madras curry, które najczęściej lubimy zamawiać w hinduskich knajpkach. Można oczywiście kupić gotowe pasty curry, są spoko i oszczędzą czasu na przygotowanie. Ale najlepiej smakuje curry z własnoręcznie utartych przypraw, bo bardzo lubimy eksperymentować z różnymi proporcjami. Za każdym razem wychodzi nieco inne, ale zawsze smakuje wybornie.

 Składniki pysznego curry dla 2 osób 

  • 200g Beanit cytrynowego
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku (opcjonalnie)
  • 100g ciecierzycy - ugotowanej lub z puszki
  • 200ml pomidorów z puszki
  • opcjonalnie - 1/2 szklanki śmietanki kokosowej
  • kawałek świeżego imbiru wielkości kciuka
  • mały kawałek kurkumy (1/4 wielkości imbiru)
  • kilka liści curry
  • 1 małe, świeże chilli lub inna pikantna papryczka - ilość możecie zwiększyć jeśli lubicie naprawdę ostro
  • łyżeczka pasty z tamaryndowca lub łyżka soku z limonki
  • przyprawy: po łyżeczce soli, ziaren kolendry, garam masala, nasion kopru które dodadzą anyżkowego psmaku, kuminu i po kilka sztuk goździków oraz ziaren kardamonu, proszek chilli - 1/4 łyżeczki lub więcej jeśli ma być bardziej pikantne
  • 1 łyżka oleju roślinnego

 Curry przepis wykonania sosu i dania 

Najpierw przygotowujemy suche przyprawy. Kulki przypraw, goździki wrzucamy na gorącą patelnię o grubym dnie. Jak już zaczną uwalniać intensywne aromaty przesypujemy je do moździerza i ucieramy na proszek. Można oczywiście kupić i zastosować przyprawy w proszku czy ich mieszanki, ale uwierzcie aromat i smak dań z własnoręcznie utartymi przyprawami wynagrodzi stukrotnie ten dodatkowy trud. Zresztą możecie też utrzeć nieco większą ilość proszku i trzymać w szczelnie zamkniętym słoiczku przez jakiś czas, aż do kolejnej okazji.

Cebulę (i ewentualnie czosnek) siekamy drobno i wrzucamy na patelnię z podgrzanym olejem. Kiedy się zeszkli dorzucamy suche przyprawy i podsmażamy wszystko przez ok. minutę na średnim ogniu, mieszając aby się nie przypaliło. Następnie wlewamy pomidory z sokiem i dodajemy posiekany lub starty na tarce imbir i kurkumę oraz liście curry. Jeśli lubicie słodkawy, kokosowy posmak potraw, opcjonalnie dodajcie gęstą śmietankę kokosową. Podgrzewajcie wszystko jeszcze przez kilka minut aż warzywa się rozpadną a sos uzyska w miarę jednolitą konsystencję. Dodajcie ciecierzycę i Beanit i poduście kolejne parę minut aż się podgrzeją w sosie. Można podawać z ryżem basmati, plackami naan albo nawet z kuskusem, jak my tym razem. Lubicie w ogóle takie ostre potrawy?     

Komentarze do wpisu (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl