Grillowane warzywa - sałatka czy finger food? 0
Sticky Korean Bobowina

Produkty na grilla - warzywa i Beanit

200 g Beanit®. W tym daniu świetnie sprawdzi się np. Beanit cytrynowy, lekko pikantny

1 kalarepa

2 średniej wielkości marchewki

1 czerwona cebula

200 g pieczarek - brązowych lub białych

 

 

Sos vinegret ze słodkim akcentem: 

50ml oliwy

sok i zest ze skórki 1 pomarańczy

1 łyżka melasy owocowej lub cieknącego miodu

czarny pieprz z młynka do smaku

1 łyżeczka sosu sojowego

(opcjonalnie można podać grillowane warzywa z dodatkowymi dipami)

 

Grillowanie warzyw z Beanit

Pokrój warzywa w nieduże kawałki. Przygotuj sos, mieszając trzepaczką lub widelcem oliwę z oliwek, sok i skórkę z pomarańczy, miód lub melasę i przyprawy. Posmaruj sosem kawałki warzyw i odstaw je na 1 - 2 godziny aby się zmacerowały.

Ułóż kawałki warzyw i kawałki Beanit na ruszcie i grilluj kilka minut obracając co jakiś czas, aby się zanadto nie przypaliły. W trakcie grillowania smaruj warzywa pozostałym sosem, używając pędzelka.

Podawaj na liściach sałaty, które mogą zresztą posłużyć jako podstawa kanapki - po prostu nałóż kilka kawałków na liść sałaty i zawiń. Taki fajny sposób na finger food, prawda?

Komentarze do wpisu (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl