Naleśniki z Bobowiną 0
Naleśniki z Bobowiną

Naleśniki z Bobowiną

Składniki:

Naleśniki - na około 8 naleśników

1 szklanka mąki pszennej lub bezglutenowej
0,3 szklanki mąki gryczanej
1,75 szklanki mleka sojowego lub innego roślinnego
2 łyżeczki oleju rzepakowego
1 łyżeczka drobnego cukru trzcinowego
szczypta sody lub proszku do pieczenia
szczypta soli

Farsz

200g Bobowina®. W tym daniu świetnie sprawdzi się np. Bobowina pikantna z sokiem cytryny

Miękki ser do smarowania lub jego roślinny zamiennik

Pikantny sos mango-habanero:

garść łuskanych orzeszków ziemnych

szklanka puree z mango

1 posiekana papryczka habanero (jeśli lubicie ostro niech będzie duża i dodajcie pestki do sosu)
1 łyżka oleju rzepakowego
1 ząbek czosnku
1 łyżeczka kuminu w proszku  
opcjonalnie 1 łyżeczka miodu i sok z połowy limonki
po 0,5 łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu i soli do smaku
listki świeżej kolendru do przybrania 

Przepis na naleśniki z Bobowiną: 

Składniki na naleśniki mieszamy dokładnie (najlepiej mixerem). Do ciasta dodajemy tylko 1 łyżeczkę oleju. Odstawiamy na 30 minut, aby składniki się związały. Rozgrzewamy patelnię, przed smażeniem pierwszego naleśnika wylewamy drugą łyżeczkę oleju na patelnię, aby naleśnik nie przywarł do niej podczas smażenia. Wylewamy ciasto na patelnię i smażymy pojedynczo po ok. minutę z każdej strony. 

Sos mango-habanero jest pysznym dodatkiem do wielu różnych dań i kanapek. Możesz go przygotować zawczasu i trzymać w zamkniętym pojemniku, w lodówce nawet miesiąc. Najpierw rozgrzewamy olej na patelni, dodajemy orzeszki i smażymy aż zrobią się brązowe. Pod koniec smażenia dodajemy posiekaną papryczkę habanero, kumin i czosnek. Mieszamy i smażymy przez 30-45sekund a następnie wlewamy puree z mango. Czekamy aż się zagotuje, zmniejszamy ogień na minimalny i podgrzewamy jeszcze ok minutę. Na końcu dodajemy sól, pieprz i opcjonalnie sok z połowy limonki oraz miód. Mieszamy aby wszystkie składniki się połączyły i przestudzamy powstałą bazę do sosu. Następnie dokładnie miksujemy wszystkie składniki, aby powstał gładki sos. Gotowe :) 

Reszta jest już banalna. Na naleśniki nakładamy łyżkę sera i rozsmarowujemy. Przesmażamy Bobowinę przez 1-2 minuty na gorącej patelni (nie trzeba dodawać tłuszczu, bo kawałki są otoczone w oleju rzepakowym). Wykładamy Bobowinę na ser, polewamy sosem mango-habanero i posypujemy listkami kolendry.  

U nas taki naleśnik wjechał dziś na śniadanie. Mieliśmy wszystkie składniki i naleśniki przygotowane wcześniej, więc wystarczyło podgrzać i zmontować danie jak na zdjęciu w 3 minuty. Jest to jednak wspaniałe i proste oraz szybkie do przygotowania danie na każdy posiłek w ciągu dnia. Macie ochotę spróbować naleśniki z Bobowiną w Waszych kuchniach?  

Komentarze do wpisu (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl