
Bobowina z migdałami
Składniki:
200g Bobowina®. W tym daniu świetnie sprawdzi się np. Bobowina pikantna z sokiem cytryny
50g migdałów
1-2 ostre papryczki - u nas tym razem habanero, ale może być chilli
1 duża cebula
2-3 ząbki czosnku
kawałek świeżego imbiru wielkości kciuka
1-2 łyżki oleju rzepakowego lub innego, który nie spali się w wysokiej temperaturze
Sos:
30ml sosu sojowego
100ml wody
15ml octu ryżowego
1 łyżeczka brązowego cukru
1 łyżka skrobii ziemniaczanej lub mąki ryżowej
opcjonalnie 6-8 ziaren pieprzu syczuańskiego oraz kilka kropel oleju sezamowego
świeża kolendra, tajska bazylia i/lub pachnotka do przybrania (można kupić w azjatyckich sklepach spożywczych i niektórych supermarketach)
Przepis na Bobowinę z migdałami:
Łączymy i dokładnie mieszamy wszystkie składniki sosu, odstawiamy. Podgrzewamy olej na patelni lub woku. Na bardzo gorącej patelni z łyżką oleju smażymy cebulę pokrojoną w piórka, migdały, posiekany czosnek i ostre papryczki (oraz pieprz syczuański). Pro tip: jeśli papryczki dodacie na początku smażenia, danie będzie bardziej pikantne. Jeśli nie chcecie ostro, dodajcie mniej papryczek i na końcu gotowania. Podobnie z nasionami. Jeśli dodacie na patelnię, będzie ostro. Jeśli nie lubicie aż tak ostro, usuńcie nasiona i w ogóle nie dodawajcie ich do dania.
Kiedy cebula będzie szklista, ale jeszcze dość chrupka, dodajcie Bobowinę i smażcie wszystko razem przez 1-2 minuty na dużym ogniu. Na końcu zamieszajcie porządnie sos i wlejcie go na patelnię. Chwilę podgrzewajcie i mieszajcie, aż sos zgęstnieje. Wyłóżcie danie na talerze i wykończcie przybierając je ziołami. Będzie smakować idealnie z białym ryżem. Smacznego :)