Przepis na makaron z sosem w stylu bolońskim 0
Makaron z sosem w stylu bolońskim

PRODUKTY:

(na 4 porcje)

  • 400g makaronu - spaghetti, penne lub świderki (może być bezglutenowy jeżeli chcemy zaserwować danie bez glutenu)

Sos:

400 g produktu Beanit® - w tym daniu dobrze sprawdzi się wersja mielona

  • 600g passaty pomidorowej
  • 2 łyżki oleju
  • 2 średnie cebule
  • 2  nieduże marchewki
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 20g płatków kokosowych
  • 2 łyżeczki wędzonej papryki
  • 100ml wina
  • 200ml mocnego bulionu warzywnego
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżeczka oregano i tymianku
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 szczypty czarnego pieprzu
  • kilkanście listków świeżej bazylii
  • do posypania - 50g startego sera parmezan (lub zamiennika - sera wegańskiego)

PRZYGOTOWANIE:

Przesmaż na oleju płatki kokosowe z solą i pieprzem oraz wędzoną papryką. Zastąpią boczek w tym klasycznym sosie. Przygotuj soffritto - przesmaż na oleju przez 10 minut z marchewki, cebulę i łodygi selera naciowego pokrojone w drobną kostkę. Przesmaż Beanit z czosnkiem, oregano i tymiankiem. Dodaj do niego wcześniej przygotowane płatki kokosa i soffritto. Dodaj wino i odparuj je smażąc razem wszystkie składniki. Dodaj passatę pomidorową, bulion, wymieszaj wszystkie składniki i zredukuj sos do pożądanej gęstości mieszając go co jakiś czas. W międzyczasie ugotuj makaron w osolonej wodzie. Dodaj sos, posyp serem, udekoruj bazylią.

Komentarze do wpisu (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl