Hummus z Bobowiną i pieczarkami 0
Hummus z Bobowiną i pieczarkami

Składniki na topping do hummusu z Bobowiną i pieczarkami:

  • 200g Bobowiny. Tu sprawdzi się Bobowina mielona 200g albo i kawałki
  • 50g cebuli
  • 200g pieczarek (brązowych lub białych)
  • solidna szczypta tymianku suszonego
  • 2 łyżki siekanej, świeżej natki pietruszki
  • 1 łyżeczka papryki wędzonej
  • sól, czarny pieprz do smaku

 

Składniki na hummus

  • 100 g suchych ziaren ciecierzycy
  • 100ml tahiny
  • 2-3 szczypty soli
  • 1 łyżka kuminu
  • pieprz
  • Sok z połowy cytryny
  • 1-2 ząbki czosnku
  • 50ml dobrej oliwy + tyle ile lubicie do polania potrawy

 

 

Przepis na hummus i topping z Bobowiny i pieczarek: 

Przepłukujemy ziarna ciecierzycy i namaczamy na noc w zimnej wodzie. Po min 12 godzinach namaczania gotujemy ziarna do miękkości (ok 1,5h powinno wystarczyć). Po ugotowaniu odstawiamy ciecierzycę w wodzie, w której się gotowała (aquafaba) do ostygnięcia a nawet wyziębienia w lodówce.

Następnie mielimy składniki na hummus w mocnym blenderze, termomixie itp. Najpierw zmielmy bazę: tahina + oliwa + sok z cytryny + posiekany czosnek i odrobinę (dosłownie kilka łyżek) aquafaby. Do powstałej bazy dodajemy ziarna ciecierzycy, początkowo bez aquafaby. Mielimy kilka minut na wysokich obrotach na gładka masę dodając sól, kumin i pieprz. Jeśli masa jest zbyt sucha i sztywna, dodajmy po trochu aquafaby, aby w końcu uzyskać jednolitą masę o konsystencji budyniu. Pamiętajcie, że hummus odpoczywając w chłodnym miejscu zwykle jeszcze nieco stężeje. Przed końcem mielenia posmakujmy hummus i doprawmy go według własnych upodobań solą, pieprzem i sokiem z cytryny.

PRO TIP 1: do gotowania ciecierzycy moźna dodać 1/2 łyżeczki sody, aby ziarna szybciej zrobiły się miękkie. W żadnym wypadku nie solimy wody do namaczania ani gotowania, ponieważ to utrudni ugotowanie ziaren na miękko.

PRO TIP 2: przed mieleniem ciecierzyca i aquafaba muszą być bardzo zimne. Temperatura lodówkowa będzie odpowiednia.

 

W czasie kiedy hummus odpoczywa siekamy cebulę, kroimy pieczarki (mniejsze na pół, większe na ćwiartki). Podgrzewamy olej na patelni a następnie smażymy na nim najpierw cebulkę, potem pieczarki a na ostatnie 1-2 minuty dodajemy Bobowinę oraz wędzoną paprykę. Solimy i ten, tego, no… pieprzymy do smaku a na końcu posypujemy listkami natki pietruszki.

Wylewamy hummus na głęboki talerz lub do miseczek, polewamy dobrej jakości oliwą, wysypujemy gorącą Bobowinę z pieczarkami i posypujemy natką pietruszki, płatkami soli i grubo zmielonym pieprzem.

 

Komentarze do wpisu (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl